En god fødevarehygiejne er meget vigtig, når det drejer sig om tilberedning af fødevarer. Uden vask af hænder og køkkenredskaber kan sygdomme let spredes. Det er dog ikke alle steder, at hygiejnen bliver taget alvorligt nok. Da krydskontaminering er en væsentlig årsag til madforgiftning og kan overføre bakterier fra en fødevare til andre fødevarer, er det afgørende at være opmærksom på, hvordan det spredes, så du ved, hvordan man forhindrer det.

Fødevareforgiftning spredes, når en fødevare, primært rå mad, kommer i berøring med andre former for mad. Bakterier kan også overføres indirekte, fx fra hænder, værktøjer, overflader, knive og tøj. En ting du kan gøre for at forhindre krydskontaminering er at have separate skærebrætter til rå og kogte fødevarer.

Køleskabe skal også kontrolleres regelmæssigt for at sikre, at de kører ved den rette temperatur, og de skal også rengøres, både indvendigt og udvendigt.

Et andet vigtigt redskab til at holde dit køkken rent er at installere den rigtige køkkenventilator og ventilationssystem.

Folk der laver mad på professionelt niveau til andre mennesker skal forstå og dermed være i stand til at implementere egnede fødevarehygiejne teknikker. Hvis du vil være en sund og professionel fødevareinstitution, er det derfor ikke nok at være i stand til at identificere hygiejnereglerne. Det er også enormt vigtigt, at der bliver taget ansvar for, at de bliver overholdt. Man er samtidig nødt til at tage undervisning og få et hygiejnebevis for at være certificeret til at forberede mad professionelt.

Tag dit hygiejnebevis her

Du kan tage dit hygiejnebevis gennem Hotel og Restaurantskolen, hvilket er et kursus, der er godkendt af Undervisningsministeriet. Du kan læse mere om hygiejne kurset på deres hjemmeside, hvis du ønsker at få et hygiejnebevis og dermed blive certificeret til at arbejde med mad og fødevarer professionelt.