Brunch er og har længe været et populært koncept i Danmark, hvorfor mange cafeer tilbyder brunch buffeter i weekenden og brunch tallerkner i hverdagen. Man får typisk rigtig meget for pengene, og bliver ofte alt for mæt, hvis man har svært ved at vælge og vrage blandt de mange retter.

Man kan imidlertid også prøve kræfter med en hjemmelavet brunch, noget der kan være rigtig hyggeligt, hvor man samtidig har lidt mere mulighed for at styre mængden af mad og forhåbentlig mindske risikoen for at forspise sig.

Hvordan opstod brunch?

Ordet brunch er en blanding af ’breakfast’ og ’lunch’, og udtrykket menes at være dukket op omkring 1895. Uanset hvor den indledende gnist af geni kom fra, synes traditionen helt sikkert at have taget til i USA i 1930’erne, angiveligt fordi Hollywood-stjernerne ofte nød et sent morgenmåltid. Det var et måltid forsvaret af hoteller, da de fleste restauranter blev lukket om søndagen, og med kirkegang og udflagning efter Anden Verdenskrig, var folk på udkig efter en ny social stikkontakt, der også lod dem sove en smule længere. Restauranter hoppede med på vognen og begyndte at tilbyde de dekadente spreads af fødevarer og morgen cocktails, såsom Bloody Marys, Bellinis og Mimosas.


Søndagsmiddagen blev vigtig, fordi det var den eneste gang folk kunne spise sammen som en familieenhed i løbet af ugen i begyndelsen af urbanisering og industrialisering for 150 år siden. En anden social forandring, der kan være ansvarlig for, hvorfor søndagsbrunch blev så populær er, at mange amerikanske gifte kvinder kom ind i arbejdsstyrken for første gang efter Anden Verdenskrig. Gifte kvinder havde brug for en lettelse om søndagen, hvorfor den stigende popularitet for søndagsbrunchen tog til.

Hvad hører sig til en brunch?

Nu er det jo meget individuelt, hvad man synes hører sig til en brunch, men traditionelt set, er der altid røræg, bacon og pølser, friskbagt brød med diverse pålægsmuligheder, noget frisk frugt, pandekager med sirup og friskpresset appelsinjuice. I dag har tendensen imidlertid taget overhånd, og der er ikke grænser for mængden af mad ved brunch buffeterne. Men hvis du selv ønsker at give dig i kast med en god hjemmelavet amerikansk inspireret brunch kunne ovenstående være et godt bud på menuen. For et moderne touch kunne man tilføje noget skyr blandet frugt og toppet med hjemmelavet granola.