Guide til madkulturen i Japan

Med sin fantastiske natur og stærke kulturelle identitet, er Japan en once-in-a-lifetime feriedestination, der bør være på din bucket liste. Den østsøiske ø er dermed også hjemsted for en anderledes, men rigtig god madkultur, der bestemt skal afprøves, hvis man aflægger Japan et besøg.

Japan er et land med dobbelte elementer, hvor du både finder ultramoderne summende byer samt fantastiske naturlige landskaber, hvilket også afspejles i madkulturen og råvarerne, der er notorisk nærende, med en kost baseret på super friske, sæsonbetonede produkter.

8 retter du skal smage i Japan

Der er selvfølgelig en lang række forskellige retter og delikatesser i Japan, men her har vi udvalgt otte retter, der er værd at smage på, når du besøger Japan.

  1. Sushi er kort sagt rå fisk serveret på ris krydret let med eddike. Det fås i mange forskellige varianter og teksturer, men med sit ophav i Japan er man simpelthen nødt til at smage sushi, når man kommer dertil.
  1. Ramen, æg nudler i en salt bouillon, er Japans foretrukne nat måltid. Det er også det perfekte eksempel på en importeret ret, i dette tilfælde fra Kina, som japanerne har gjort til deres egen.
  1. Unagi er ål grillet over trækul og penslet med en sød barbecue sauce. Ifølge historien er unagi den ideelle modgift mod varme og fugtighed af Japans overflødige og hæmmende somre. Det er en delikatesse og de fleste restauranter, der specialiserer sig i ål har en dejlig traditionel udgave på menuen.
  1. Crispy rejer med wasabi mayoys er Japans bidrag til en verden af dybstegte fødevarer Dejbelagte skaldyr og grøntsager er traditionelt stegt i sesamolie og serveret med enten en lille pulje af salt eller en skål af soja sauce tilsat revet radise til dypning.
  1. Kaiseki stammer fra Kyoto. Der er ingen menu, blot en procession af små retter omhyggeligt arrangeret på udsøgt service. Kun friske ingredienser anvendes og hver skål er designet til at fremkalde den aktuelle sæson.
  1. Soba er lange, tynde boghvede nudler, der længe har været et dagligt syn i det japanske køkken, især i de bjergrige regioner, hvor hårdføre boghvede er bedre end ris.
  1. Shabu shabu er det japanske ord for tynde skiver af oksekød eller svinekød, der bliver indtaget med spisepinde i en boblende bouillon.
  1. Okonomiyaki er japansk komfort fødevarer på sit bedste, og en klar overtrædelse af den typiske raffinerede billede af japansk mad. Det er en velsmagende pandekage fyldt med en række ting (men normalt kål og svinekød) og toppet med fiske flager, tørret tang, mayonnaise og en Worcester-stil sauce.